Annamaija Lankisen taidekokoelma

Tuupovaaralaissyntyinen taiteenystävä Annamaija Lankinen kokosi kaupunkikotiinsa Helsingin Munkkiniemeen mittavan taidekokoelman, jonka hän 12.6.1993 tekemällään testamentilla testamenttasi Tuupovaaran kunnalle. Myöhemmin tekemällään testamentin täydennyksellä hän jätti myös jälkeensä jääneet rahavarat testamentatun taidekokoelman hoitoon.

Testamentattu taidekokoelma käsittää kaikkiaan 119 taideteosta. Testamentin mukaan kokoelma oli säilytettävä Tuupovaarassa ehyenä, myymättä tai lahjoittamatta teoksia ja se oli asetettava esille pääosin tai kokonaisuudessaan.

Annamaija Lankinen oli koonnut kotiinsa huomattavan taidekokoelman lisäksi myös taidekirjallisuutta. Hän oli syntyjään tuupovaaralainen, mutta teki elämäntyönsä lastentarhanopettajana Helsingissä. Monista taiteilijoista tuli hänen henkilökohtaisia ystäviään.

Keskeinen osa mittavasta Lankisen kokoelmasta on esillä Tuupovaaran Taidetalolla. Kokoelma koostuu pääasiassa suomalaisesta 1950-luvun jälkeisestä taiteesta, maalauksista ja veistoksista. Esillä on mm. Tapani Raittilan, Aimo Kanervan, Ulla Rantasen, Nina Ternon ja Kain Tapperin teoksia.

Tärkeällä sijalla ovat erilaiset maisema- ja henkilökuvat.
 Kokoelma siirrettiin Tuupovaaraan kokonaisuudessaan lokakuussa 1998. Lankisen kokoelman tekee erikoiseksi se, että sitä kartutettiin yli 50 vuoden ajan ja taiteen kerääjänä oli yksityinen henkilö.

Valokuvia taidekokoelmasta

Kuvat: Jukka Moskuvaara

KÄYNTIOSOITE

Virastotie 26 A, 82730 Tuupovaara.

 

Tuupovaaran tapahtumia

Tapahtumakalenteriin

 

Yhteistyössä

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry

Tuupovaara-Seura ry

Suomen Maakuntakirjailijat ry

Taidemuseo ONNI

 

Lehdistökuvat

Ulkokuva 1

Ulkokuva 2

Kirjailijaresidenssin työhuone

Kirjailijaresidenssin keittiö

 

Kuvat: Jukka Moskuvaara

 

Artikkelit

Rajaseudun kirjallisuus